A fogási napló vezetésének változása

A Vidékfejlesztési Minisztérium április 17-től hatályos módosítása visszaállítja az eredeti helyzetet, így a fogási naplóba akkor kell adatokat feltüntetni, ha a horgászok bejegyezhető halakat fognak. Sőt, ezután is csak a vízterület megnevezését kell beírniuk, a víztérkódot nem.
Megmaradt viszont az az idéntől bevezetett új kötelezettség, hogy a horgászat megkezdése előtt minden nap egy X-et kell elhelyezni az állami fogási napló naptároldalán. A VM korábbi állásfoglalása szerint egy figyelmeztetés után, a második alkalomtól már 10-500 ezer forintos halvédelmi bírsággal sújtják azokat, akik nem X-elnek.

Tehát a horgászat megkezdése előtt a naptár részben X-el kell megjelölni a horgászat napját, de a fogott halak táblázatába a horgászat kezdetén nem kell bejegyezni semmit. Ha azonban a kifogott halat meg kívánjuk tartani, akkor a rovat fejlécekben szereplő halakat darabonként a fogást követően azonnal be kell jegyezni a vízterület megnevezésével együtt (hasonlóan a korábbi évek gyakorlata szerint). Az egyéb halakat csak a horgászat végén, a vízpart elhagyása előtt kell rögzíteni. A halak súlyát 0,5 kg-ra kerekítve kell feljegyezni.